RavzaGul.com
RavzaGul.com
RavzaGul.com
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

RavzaGul.com


 
KapıAnasayfaGaleriLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Bölgenin Ekonomik Özellikleri

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
şehitadayı
Admin
Admin
şehitadayı


Mesaj Sayısı : 253
Yaş : 41
Nerden : istanbul
Reputation : 5
Kayıt tarihi : 21/12/09

Bölgenin Ekonomik Özellikleri Empty
MesajKonu: Bölgenin Ekonomik Özellikleri   Bölgenin Ekonomik Özellikleri Icon_minitime02.03.10 16:04

Tarım

Her mevsim yağış görülmesi, yaz kuraklığı isteyen
(buğday, arpa, yulaf, çavdar, mercimek, pamuk) ürünlerin yetişmesini
önlemiştir. Kıyı kesimde tahılın yerini mısır almıştır.

Kış
mevsiminde Doğu Karadeniz'de kış ılıklığı fındık, çay, turunçgil,
zeytin gibi ürünlerin yetişmesini kolaylaştırmıştır. İç bölgelerde
yağış azlığı orman örtüsünün azlığına, tahıl ve şekerpancarı gibi
ürünlerin öne çıkmasına yol açar. Bölgede çalışan nüfusun %70'i
geçimini tarımdan sağlamaktadır. En verimli tarım arazileri kuzeye
bakan yamaçlarda görülür.

Bölgede yetişen başlıca tarım ürünleri şunlardır:

Fındık : Trabzon, Giresun ve Ordu başlıca üretim alanlarıdır. Türkiye toplam üretiminin % 85'i bölgeden karşılanır.

Çay
:
Giresun'dan Gürcistan'a kadar olan kıyı şeridinde yetiştirilir. Rize
çevresinde yoğunlaşır. Türkiye toplam çay üretiminin %100'ü bu bölgeden
karşılanır. Tabii ekim alanı en dar olan ürünlerimizdendir.

Tütün
:
Daha çok Orta Karadeniz Bölümü'nde (Samsun, Amasya ve Tokat çevresi)
yetiştirilir. Ayrıca Batı Karadeniz'de Düzce dolaylarında da üretimi
yapılır. Türkiye toplam tütün üretiminin %13'ü bölgeden karşılanır.

Mısır : Bütün kıyı boyunca yetiştirilir.

Elma : Bölgede Amasya başta olmak üzere Kastamonu ve Tokat çevresinde yetiştirilir.

Şekerpancarı: Amasya, Tokat, Kastamonu çevresinde tarımı yapılmaktadır.

Keten-kenevir: Kastamonu başta olmak üzere Sinop, Zonguldak çevresinde tarımı gelişmiştir.

Soya Fasulyesi: Ordu- Giresun çevresinde tarımı yapılmaktadır.

Zeytin: Soğuktan korunmuş Çoruh vadi oluğunda ( Artvin -Yusufeli) tarımı yapılır.

Turunçgiller: Kış ılıklığı sebebiyle Rize çevresinde tarımı yapılır.

Kivi: Son yıllarda Rize ve Trabzon çevresinde tarımı yapılmaya başlamıştır.

Hayvancılık

Bölgede
hayvancılık faaliyeti önemli bir ekonomik etkinliktir. Kıyı kesiminde
bitki örtüsünün gür olması, yüksek dağ çayırlarının bulunması ve
arazinin engebeli olması ve nemli iklim nedeniyle büyükbaş hayvancılık
yapılır.

Bölgenin kuzeyindeki Karadeniz, balık potansiyeli
bakımından zengindir. Türkiye balık üretiminin yaklaşık % 80'i
Karadeniz'den karşılanır. Son yıllarda aşırı avlanma ve denizin
kirlenmesi nedeniyle balık üretiminde düşme görülmüştür. Karadeniz'de
200 m den daha derinlerde zehirli gazlar sebebiyle canlı hayatı yoktur.

Küçükbaş hayvancılık bölgenin iç kesimlerindeki ovaların kenarlarında yaygındır.

Arıcılık faaliyetleri de bölgede gelişmiştir. Özellikle Rize-Anzer yöresinin balları çok ünlüdür.

YERALTI ZENGİNLİKLERİ

Taşkömürü
:
Ereğli - Zonguldak havzasından çıkarılır. Önemli bir kısmı
demir-çelik üretiminde enerji kaynağı olarak kullanılır. Ayrıca
Çatalağzı Termik Santralinde de taşkömürü kullanılmaktadır.

Bakır : Murgul (Artvin), Küre (Kastamonu)'de çıkarılmaktadır.

Linyit : Merzifon (Amasya) ve Havza (Samsun) çevresinden çıkarılmaktadır.

Manganez: Demirin sertleştirilmesinde kullanılır. Zonguldak-Ereğli ve Artvin-Borçka çevresinde çıkarılır.

ENDÜSTRİ

Demir
- çelik Endüstrisi :
Divriği (Sivas)'den çıkarılan demir cevheri,
Samsun limanı vasıtasıyla taşınarak Karabük ve Ereğli'deki fabrikalarda
işlenir.

Bakır Endüstrisi :
Murgul (Artvin)'daki bakır cevheri,
bu yörede kurulan bakır fabrikasında işlenir. Küre (Kastamonu)'de
çıkarılan bakırlar ise Samsun bakır işletmelerinde işlenir ( Sebebi
Samsun'un iç kesimlere olan bağlantısının kolay sağlanmasıdır).

Şeker
Endüstrisi
: Karadeniz Bölgesi'nde üretilen şekerpancarı Turhal
(Tokat), Suluova (Amasya) ve Kastamonu şeker fabrikalarında
işlenir.

Tütün Endüstrisi : Karadeniz'in, özellikle Orta
Karadeniz Bölümü'nün tütünleri, Samsun ve Tokat'taki sigara
fabrikalarında işlenir.

Fındık İşleme Endüstrisi : Giresun çevresinde gelişmiştir.

Çay Endüstrisi : Rize ve yöresinde toplanmıştır.

Kağıt Endüstrisi : Aksu ( Giresun), Çaycuma (Zonguldak) ve Taşköprü (Kastamonu) da bulunmaktadır.

Kereste-tomruk
Endüstrisi:
En fazla Batı Karadeniz Bölümünde gelişmiştir ( Sinop,
Bartın, Zonguldak, Bolu, Düzce ve Kastamonu çevresinde).

Bölge,
maden kömürü, bakır, orman ve deniz ürünleri, çay, fındık, tütün, demir
- çelik, keten - kenevir, pirinç, soya fasulyesi bakımından ülke
ekonomisine önemli bir katkı sağlar.

Yer şekillerinin ulaşımı
engellemesi, doğal limanlardan yoksun olması, ana ulaşım yollarına sapa
kalması. Karadeniz Bölgesi'nin gelişimini yavaşlatmıştır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Bölgenin Ekonomik Özellikleri
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Bölgenin Genel Özellikleri
» Bölgenin Coğrafi Özellikleri
» Coğrafi ve Ekonomik Özellikleri
» Bölgenin Coğrafi Özellikleri
» Bölgenin Coğrafi Özellikleri

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
RavzaGul.com :: TÜRKİYE :: Karadeniz Bölgesi-
Buraya geçin: