| Yunus Emre Şiirleri | |
|
|
|
Yazar | Mesaj |
---|
nurgül Admin
Mesaj Sayısı : 3494 Nerden : İstanbul Reputation : 3 Kayıt tarihi : 04/11/09
| Konu: Yunus Emre Şiirleri 01.03.10 13:24 | |
| Can Gerek
Dilsizler haberini kulaksız dinleyesi Dilsiz kulaksız sözün can gerek anlayası Dinlemeden anladık anlamadan eyledik Gerçek erin bu yolda yokluktur sermayesi Biz sevdik aşık olduk sevildik maşuk olduk Her dem yeni dirlikte sizden kim usanası Yetmiş iki dilcedi araya sınır düştü Ol bakışı biz baktık yermedik am-u hası Miskin yunus ol veli yerde gökte dopdolu Her taş altında gizli bin imran oğlu musi. Yunus Emre
| |
|
| |
nurgül Admin
| Konu: Geri: Yunus Emre Şiirleri 01.03.10 13:25 | |
| Benim bunda kararım yok, bunda gitmeye geldim Bezirganım mataım çok, alana satmağa geldim. Ben gelmedim da'vi için benim işim sevi için Dostun evi gönüllerdir, gönüller yapmağa geldim
Dost eşruğu deliliğim, aşıklar bilir neliğim Devşuruben ikiliğim, birliğe bitmeye geldim Yunus Emre aşık olmuş, ma'şuka derdinden olmuş Gerçek erin kapısında ömrüm harcamaya geldim
YUNUS EMRE
| |
|
| |
nurgül Admin
| Konu: Geri: Yunus Emre Şiirleri 01.03.10 13:26 | |
| Dervişlik der ki bana, sen derviş olamazsın Gel ne diyeyim sana, sen derviş olamazsın.
Dövene elsiz gerek, sövene dilsiz gerek Derviş gönülsüz gerek, sen derviş olamazsın.
Derviş bağrı baş gerek, gözü dolu yaş gerek Koyundan yavaş gerek, sen derviş olamazsın.
Doğruya varmayınca, mürşide ermeyince Hak nasip etmeyince, sen derviş olamazsın.
Ele geleni yersin, dile geleni dersin Böyle dervişlik dursun, sen derviş olamazsın...
YUNUS EMRE
| |
|
| |
nurgül Admin
| Konu: Geri: Yunus Emre Şiirleri 02.03.10 9:08 | |
| AŞK
İşidin ey yârenler Kıymetli nesnedir aşk Değmelere bitinmez Hürmetli nesnedir aşk
Dağa düşer kül eyler Gönüllere yol eyler Sultanları kul eyler Hikmetli nesnedir aşk
Kime kim vurdu ok Gussa ile kaygu yok Feryad ile âhı çok Firkatli nesnedir aşk
Denizleri kaynatır Mevce gelir oynatır Kayaları söyletir Kuvvetli nesnedir aşk
Miskin Yunus neylesin Derdin kime söylesin Varsın dostu toylasın Lezzetli nesnedir aşk YUNUS EMRE
| |
|
| |
Nienna Admin
Mesaj Sayısı : 523 Nerden : Konya Reputation : 1 Kayıt tarihi : 24/02/10
| Konu: Geri: Yunus Emre Şiirleri 04.03.10 14:07 | |
| Acep Şu Yerde Var M'ola Şöyle Garip Bencileyin
Acep şu yerde var m'ola şöyle garip bencileyin Bağrı başlı gözü yaşlı şöyle garip bencileyin
Gezerim Rum ile Şam'ı Yukarı İller'i kamu Çok istedim bulamadım şöyle garip bencileyin
Kimseler garip olmasın hasret oduna yanmasın Hocam kimseler olmasın şöyle garip bencileyin
Söyler dilim ağlar gözüm gariplere göynür özüm Meğer ki gökte yıldızım şöyle garip bencileyin
Nice bu derd ile yanam ecel ere bir gün ölem Meğer ki sinimde bulam şöyle garip bencileyin
Bir garip ölmüş diyeler üç günden sonra duyalar Soğuk su ile yuyalar şöyle garip bencileyin
Hey Emre'm Yunus biçare bulunmaz derdine çare Var imdi gez şardan şara şöyle garip bencileyin | |
|
| |
Nienna Admin
| Konu: Geri: Yunus Emre Şiirleri 04.03.10 14:08 | |
| Ağla Gözüm Ağla Gülmezem Gayri
Ağla gözüm ağla gülmezem gayri Gönül dosta gider gelmezem gayri
Ne gam bunda bana bin kez ölsem Orda ölüm olmaz ölmezem gayri
Yansın canım yansın aşkın oduna Aksın kanlı yaşım silmezem gayri
Beni irşad eden mürşid-i kamil Yeter ben el daha almazam gayri
Varlığım yokluğa değişmişim ben Bu gün cana başa kalmazam gayri
Fenadan bakiye göç eder olduk Yöneldim sol yola dönmezem gayri
Muhabbet bahrinin gavvası oldum Gerekmez ceyhun'a dalmazam gayri
Dilerim fazlından ayrılmıyasın Tanrı'm senden özge sevmezem gayri
Söyle aşık dilinden bunu YUNUS Eğer aşık isem ölmezem gayri | |
|
| |
Nienna Admin
| Ah Nideyim Ömrüm Seni
Yok yere geçirdim günü Ah nideyim ömrüm seni Seninle olmadım gani Ah nideyim ömrüm seni
Geldim ve geçtim bilmedim Ağlayıp güssa yemedim Senden ayrılam demedim Ah nideyim ömrüm seni
Hayrım şerim yazılacak Ömrüm ipi üzülecek Suret benden bozulacak Ah nideyim ömrüm seni
Gidip geri gelmiyesin Gelip beni bulmayasın Bu benliğe sermayesin Ah nideyim ömrüm seni
Hani sana güvendiğim Guveniben yuvandığım Kaldı külli kazandığım Ah nideyim ömrüm seni
Miskin Yunus gideceksin Acep sefer edeceksin Hasret ile kalacaksın Ah nideyim ömrüm seni | |
|
| |
Nienna Admin
| Arayı Arayı Bulsam İzini
Arayı arayı bulsam izini İzinin tozuna sürsem yüzümü Hak nasip eylese görsem yüzünü Ey sevdiğim (ya Muhammet) canım arzular seni
Ali ile Hasan, Hüseyin anda Sevdası gönüllerde muhabbet canda Yarın mahşer gününde hak divanında Ya Muhammet canım arzular seni
Yunus meth eyledi seni dillerde Dillerde dillerde hem gönüllerde Arayı arayı gurbet ellerde Ey sevdiğim canım arzular seni | |
|
| |
Nienna Admin
| Aşkın Aldı Benden Beni
Aşkın aldı benden beni Bana seni gerek seni Ben yanarım dün ü günü Bana seni gerek seni
Ne varlığa sevinirim Ne yokluğa yerinirim Aşkın ile avunurum Bana seni gerek seni
Aşkın aşıklar oldurur Aşk denizine daldırır Tecelli ile doldurur Bana seni gerek seni
Aşkın şarabından içem Mecnun olup dağa düşem Sensin dünü gün endişem Bana seni gerek seni
Sufilere sohbet gerek Ahilere ahret gerek Mecnunlara Leyla gerek Bana seni gerek seni
Eğer beni öldüreler Külüm göğe savuralar Toprağım anda çağıra Bana seni gerek seni
Cennet cennet dedikleri Birkaç köşkle birkaç huri İsteyene Ver anları Bana seni gerek seni
Yunus'dürür benim adım Gün geçtikçe artar odum İki cihanda maksudum Bana seni gerek seni | |
|
| |
Nienna Admin
| Konu: Geri: Yunus Emre Şiirleri 04.03.10 14:09 | |
| Aşkın Elinden
Bilmem nideyim Kanda gideyim Aşkın elinden Aşkın elinden
Meskenim dağlar Durmaz kan ağlar Gözyaşım çağlar Aşkın elinden
Kaddim yay oldu İşim vay oldu Bağrım nay oldu Aşkın elinden
Dinle zarımı Verdim serimi Kodum arımı Aşkın elinden
Varım vereyim Üryan olayım Zevke ereyim Aşkın elinden
Yunus'un sözü Kan ağlar gözü Doğrudur özü Aşkın elinden. | |
|
| |
Nienna Admin
| Aşksız Olmayayım
İlahi bir aşk ver bana kandalığım bilmeyeyim Yavu kılayım ben beni isteyüben bulmayayım
Söyle hayran eyle beni bilmeyiym dünlü günü Daim isteyeyim seni, ayruk nakşa kalmayayım
Senin kokun duydu canım, terkini urdu cihanın Hergiz belirmez mekanın seni kanda isteyeyim
Aşkın bir od urdu cana, uş yürürem yan yana Ciğerim gark oldu kana, nice zari kılmayayım.
Ko ben yaanyım tüteyim, bülbül olayım öteyim. Dost bahçesinde biteyim, açıluben solmayayım
Aşktır bu derdin dermanı, aşk yolunda verem canı Yunus Emre eydür bunu bir dem aşksız olmayayım. | |
|
| |
Nienna Admin
| Bana Namaz Kılmaz Diyen
Bana namaz kılmaz diyen Ben kılarım namazımı Kılarısam kılmazısam Ol Hak bilir niyazımı
Hak'tan ayrı kimse bilmez Kafir müselman kimdürür Ben kılarım namazımı Hak geçirdiyse nazımı
Ol nazı dergahtan geçer Ma'ni şarabından içer Hicabsız can gözüm açar Kendisi siler gözümü
Gizli sözü şerheyleyip Türlü nükteler söyleyip Değme arif şerhetmeye Bu benim gizli razımı
Sözüm ma'nisine erin Bi-nişandan haber verin Dertli aşıklara sorun Bu benim dertli sözümü
Dost isteyen gelsin bana Göstereyim dostu ona Budur sözüm önden sona Ben bilirim kend’özümü
Yunus şimdi söyle sözün Münkir ister istemesin Pişir kurtar kendi özün Arifler tatsın tuzunu | |
|
| |
Nienna Admin
| Konu: Geri: Yunus Emre Şiirleri 04.03.10 14:10 | |
| Ben Dervişim Diyene
Ben dervişim diyene Bir ün edesim gelir Tanıyuben şimdiden Varıp yetesim gelir
Sırat kıldan incedir Kılıçtan keskincedir Varıp anın üstüne Evler yapasım gelir
Altında Gayya vardır İçi nâr ile pürdür Varuben ol duldada Biraz yatasım gelir
Ta'neylemen hocalar Hatırınız hoş olsun Varuben ol tamuda Biraz yanasım gelir
Andan Cennete varam Cennette Hakık görem Huri ile gulmanı Bir bir kucasım gelir
Derviş Yunus bu sözü Eğri büğrü söyleme Seni sigaya çeker Bir Molla Kasım gelir | |
|
| |
Nienna Admin
| Konu: Geri: Yunus Emre Şiirleri 04.03.10 14:10 | |
| Bana Seni Gerek Seni
Aşkın aldı benden beni Bana seni gerek seni Ben yanarım dünü günü Bana seni gerek seni
Ne varlığa sevinirim Ne yokluğa yerinirim Aşkın ile avunurum Bana seni gerek seni
Aşkın aşıklar öldürür Aşk denizine daldırır Tecelli ile doldurur Bana seni gerek seni
Aşkın şarabından içem Mecnun olup dağa düşem Sensin gün be gün endişem Bana seni gerek seni
Sufilere sohbet gerek Ahilere ahret gerek Mecnunlara Leyla gerek Bana seni gerek seni
Eğer beni öldüreler Külüm göğe savuralar Toprağım anda çağıra Bana seni gerek seni
Yunus'dürür benim adım Gün geçtikçe artar odum İki cihanda maksudum Bana seni gerek seni | |
|
| |
Nienna Admin
| Konu: Geri: Yunus Emre Şiirleri 04.03.10 14:11 | |
| Ben Yürürüm Yana Yana Aşk Boyadı Beni Kana
Ben yürürüm yane yane aşk boyadı beni kana Ne akilem ne divane gel gör beni aşk neyledi
Gah eserim yeller gibi gah tozarım yollar gibi Gah akarım seller gibi gel gör beni aşk neyledi
Akar sulayın çağlarım dertli ciğerim dağlarım Şeyhim aniben ağlarım gel gör beni aşk neyledi
Ya elim al kaldır beni ya vaslına erdir beni Çok ağladım güldür beni gel gör beni aşk neyledi
Ben yürürüm ilden ile şeyh anarım dilden dile Gurbette halim kim bile gel gör beni aşk neyledi
Mecnun oluban yürürüm ol yari düşte görürüm Uyanıp melûl olurum gel gör beni aşk neyledi
Miskin Yunus biçareyim baştan ayağa yareyim Dost elinden avareyim gel gör beni aşk neyledi. | |
|
| |
Nienna Admin
| Bir Kez Gönül Yıktınısa
Bir kez gönül yıktınısa Bu kıldığın namaz değil Yetmiş iki millet dahi Elin yüzün yumaz değil
Bir gönülü yaptın ise Er eteğin tuttun ise Bir kez hayır ettin ise Binde bir ise az değil
Yol odur ki doğru vara Göz odur ki Hak'kı göre Er odur alçakta dura Yüceden bakan göz değil
Erden sana nazar ola İçin dışın pür nur ola Beli kurtulmuştan ola Şol kişi kim gammaz değil
Yunus bu sözleri çatar Sanki balı yağa katar Halka matahların satar Yükü gevherdir tuz değil | |
|
| |
Nienna Admin
| Biz Kimseye Kin Tutmayız
Biz kimseye kin tutmayız Ağyar dahi dosttur bize Kanda ıssızlık var ise Mahalle-vü şardır bize
Adımız miskindir bizim Düşmanımız kindir bizim Biz kimseye kin tutmayız Kamu alem birdir bize
Vatan bize cennetdürür Yoldaşımız Hak'dürür Haktan yana yönilecek Başka yollar dardır bize
Dünya bir avrattır karı Yoldan iltir niceleri Sürün gitsin öyleleri Onu sevmek ardır bize
Yunus aydur Allah deriz Allah ile kapılmışız Dergahına yüz tutuban Hemen bir ikrardır bize | |
|
| |
Nienna Admin
| Konu: Geri: Yunus Emre Şiirleri 04.03.10 14:12 | |
| Canlar Canını Buldum Bu Canım Yağma Olsun
Canlar canını buldum bu canım yağma olsun Assı ziyandan geçtim dükkanım yağma olsun
Ben benliğimden geçtim gözüm hicabın açtım Dost vaslına eriştim günahım yağma olsun
İkilikten usandım birlik hanına kandım Derdi şarabın içtim dermanım yağma olsun
Varlık çün sefer kıldı dost andan bize geldi Viran gönül nur doldu cihanım yağma olsun
Geçtim bitmez sağınçtan usandım yaz u kıştan Bostanlar başın buldum bostanım yağma olsun
Yunus ne hoş demişsin bal u şeker yemişsin Ballar balını buldum kovanım yağma olsun | |
|
| |
Nienna Admin
| Çağırayım Mevlam Seni
Dağlar ile taşlar ile Çağırayım Mevlam seni Seherlerde kuşlar ile Çağırayım Mevlam seni
Su dibinde mahi ile Sahralarda ahü ile Abdal olup Ya Hu ile Çağırayım Mevlam seni
Gökyüzünde İsa ile Tur dağında Musa ile Elimdeki asa ile Çağırayım Mevlam seni
Derdi öküş Eyyüb ile Gözü yaşlı Yakub ile Ol Muhammed mahbub ile Çağırayım Mevlam seni
Bilmişim dünya halini Terk ettim kıyl ü kalini Baş açık ayak yalını Çağırayım Mevlam seni
Yunus okur diller ile Ol kumru bülbüller ile Hakkı seven kullar ile Çağırayım Mevlam seni | |
|
| |
Nienna Admin
| Çeke Geldi Çeke Gider
Aşkın odu ciğerimi Yaka geldi yaka gider Garip başım bu sevdayı Çeke geldi çeke gider
Kâr etti firak canıma Aşık oldum cananıma As zencirin dost boynuma Taka geldi taka gider
Sadıklar durur sözüne Gayri görünmez gözüne Bu gözlerim dost yüzüne Baka geldi baka gider
Bülbül eder ah-ü figan Hasret ile yandı bu can Benim gönülcüğüm ey can Hakk'a geldi Hakk'a gider
Arada olmasın asi Onulmaz bağrımın başı Gözlerimin kanlı yaşı Aka geldi aka gider
Miskin Yunus'un sözleri Efgan eder bülbülleri Dost bahçesinin gülleri Koka geldi koka gider | |
|
| |
Nienna Admin
| Konu: Geri: Yunus Emre Şiirleri 04.03.10 14:13 | |
| Çıktım Erik Dalına
Çıktım erik dalına Anda yedim üzümü Bostan ıssı kakıyıp Der ne yersin kozumu
Uğruluk yaptı bana Bühtan eyledim ona Çerçi de geldi aydur Hani aldın gözünü
Kerpiç koydum kazana Poyraz ile kaynattım Nedir diye sorana Bandım verdim özünü
İplik verdim cullaha Sarıp yumak etmemiş Becid becid ısmarlar Gelsin alsın bezini
Bir serçenin kanadın Kırk katıra yüklettim Çift dahi çekemedi Şöyle kaldı kazanı
Bir sinek bir kartalı Salladı vurdu yere Yalan değil gerçektir Ben de gördüm tozunu
Bir küt ile güreştim Elsiz ayağım aldı Güreşip basamadım Gövündürdü özümü
Kafdağından bir taşı Şöyle attılar bana Öylelik yola düştü Bozayazdı yüzümü
Balık kavağa çıkmış Zift turşusun yemeğe Leylek koduk doğurmuş Baka şunun sözünü
Gözsüze fısıldadım Sağır sözüm işitmiş Dilsiz çağırıp söyler Dilimdeki sözümü
Bir öküz boğazladım Kakladım sere kodum Öküz ıssı geldi der Boğazladın kazımı
Bundan da kurtulmadım Nideyim bilemedim Bir çerçi de geldi der Kanı oldum gözgümü
Tosbağaya sataştım Gözsüz sepek yoldaşı Sordum sefer nereye Kayseri'ye azami
Yunus bir söz söylemiş Hiç bir söze benzemez Münafiklar elinden Örter mana yüzünü | |
|
| |
Nienna Admin
| Konu: Geri: Yunus Emre Şiirleri 04.03.10 14:13 | |
| Dolap Niçin İnilersin
Dolap niçin inilersin Derdim vardır inilerim Ben Mevlaya aşık oldum Anın için inilerim
Benim adım dertli dolap Suyum akar yalap yalap Böyle emreylemiş Çalap Derdim vardır inilerim
Beni bir dağda buldular Kolum kanadım yoldular Dolaba layık gördüler Derdim vardır inilerim
Ben bir dağın ağacıyım Ne tatlıyım ne acıyım Ben Mevlaya duacıyım Derdim vardır inilerim
Dağdan kestiler hezenim Bozuldu türlü düzenim Ben bir usanmaz ozanım Derdim vardır inilerim
Dülgerler her yanım yondu Her azam yerine kondu Bu iniltim Hak’tan geldi Derdim vardır inilerim
Suyum alçaktan çekerim Dönüp yükseğe dökerim Görün ben neler çekerim Derdim vardır inilerim
Yunus bunda gelen gülmez Kişi muradına ermez Bu fanide kimse kalmaz Derdim var inilerim | |
|
| |
Nienna Admin
| Konu: Geri: Yunus Emre Şiirleri 04.03.10 14:14 | |
| Dosttan Haber Kim Getirir
Dosttan haber kim getirir Sorun seher yellerine Vay bu ayrılık firakı Yetişmesin kullarına
Bu ayrılık firakı Dünya kime kalır bâki Ol padişah olup sâki Kadeh sunar kullarına
Ol kadehin içi dolu İçen ondan olur deli Ol şeyhimin tâlibleri Bel bağlamış yollarına
Nefse karşı olan kişi Durmaz akar gozü yaşı Burda nefse uyan kişi Dalmaz kevser sularına
Kevser hav'zuna dalanlar Ölmezden öndün ölenler Nefsini düşman bilenter Konar Tûbâ dallarına
Tûba dalından uçanlar Cennet kapısını açanlar Şarabun tahur içenler Banmaz dünya ballarına
Biçâre Yunus n'eylesin Derdini kime söylesin Bir dem tefekkür eylesin Bu dünyanın hallerine | |
|
| |
Nienna Admin
| Elhamdülillah
Haktan gelen şerbeti içtik elhamdulillah Şol kudret denizini geçtik elhamdulillah Şol karşıki dağları meşeleri bağları Sağlık safalık ile aştık elhamdulillah
Kuru idik yaş olduk kanatlandık kuş olduk Birbirmize eş olduk uçtuk elhamdulillah Vardığımız illere şol safa gönüllere Halka tapduk manisin saçtık elhamdulillah
Beri gel barışalım yad isen bilişelim Atımız eğerlendi estik elhamdulillah İndik Rum'u kışladık çok hayır şer işledik Uş bahar geldi geri göçtük elhamdulillah
Dirildik pınar olduk irkildik ırmak olduk Artık denize dolduk taştık elhamdulillah Taptuğun tapusuna kul olduk kapusuna Yunus miskin çiğ idik piştik elhamdulillah | |
|
| |
Nienna Admin
| Ey Yarenler Ey Kardeşler Korkarım Ben Ölem Deyi
Ey yarenler ey kardeşler korkarım ben ölem deyi Öldüğüme kayırmazam ettiğimi bulam deyi
Bir gün görünür gözüme ayıbım vuralar yüzüme Endişeden del'olmuşum nidem ben ne kılam deyi
Eğer gerçek kul imişsem ona kulluk kıla idim Ağlayaydım bu dünyada yarın onda gülem deyi
Hemin geldim bu dünyaya nefsime kulluk eyleyi İyi amel işlemedim azaptan kurtulam deyi
Ey biçare miskin Yunus günahım çok neyleyeyim Sığındım ol Allah'ıma dedi hem afvedem deyi | |
|
| |
Nienna Admin
| Konu: Geri: Yunus Emre Şiirleri 04.03.10 14:16 | |
| Gel Gidelim Dosta Gönül
Bir karardan durmayalım Gel gidelim dosta gönül Hasretinden yanmayalım Gel gidelim dosta gönül
Kılavuz ol gönül bana Gel gidelim yârdan yana Canım kurbandır canana Gel gidelim dosta gönül
Kara haberin almadan Can bedenden ayrılmadan Azrail bizi bulmadan Gel gidelim dosta gönül
Gerçek murada varalım Yârin hatırın soralım Yunus Emre'yi alalım Gel gidelim dosta gönül | |
|
| |
Nienna Admin
| Gel Gör Beni Aşk Neyledi
Ben yürürüm yane yane Aşk boyadı beni kane Ne âkilem ne divâne Gel gör beni aşk neyledi
Gâh eserim yeller gibi Gâh tozarım yollar gibi Gâh akarım seller gibi Gel gör beni aşk neyledi
Akarsulayın çağlarım Dertli ciğerim dağlarım Şeyhim anuban ağlarım Gel gör beni aşk neyledi
Ya elim al kaldır beni Ya vaslına erdir beni Çok ağlattın güldür beni Gel gör beni aşk neyledi
Ben yürürüm ilden ile Şeyh anarım dilden dile Gurbette hâlim kim bile Gel gör beni aşk neyledi
Mecnun oluban yürürüm O yari düşte görürüm Uyanıp melûl olurum Gel gör beni aşk neyledi
Miskin Yunus biçâreyim Baştan ayağa yâreyim Dost ilinden âvâreyim Gel gör beni aşk neyledi. | |
|
| |
Nienna Admin
| Geldi Geçti Ömrüm Benim
Geldi geçti ömrüm benim şol yel esip geçmiş gibi Hele bana şöyle geldi bir göz açıp yummuş gibi
Bu dünyada bir tek şeye yanar içim, göynür özüm; Yiğit iken ölenlere gök ekini biçmiş gibi.
İşbu söze Hak tanıktır bu can gövdeye konuktur Bir gün ola çıka gide kafesten kuş uçmuş gibi
Miskin adem oğulunu benzetmişler ekinciğe Kimi biter kimi yiter yere tohum saçmış gibi
Bir hastaya vardın ise bir içim su verdin ise Yarın orda karşı gele Hak şarabın içmiş gibi
Bir miskini gördün ise bir eskice verdin ise Yarın orda Sana gele Hak şarabın içmiş gibi
Yunus Emre bu dünyada iki kişi kalır derler Meğer Hızır İIyas ola ab-ı hayat içmiş gibi | |
|
| |
Nienna Admin
| Konu: Geri: Yunus Emre Şiirleri 04.03.10 14:17 | |
| Giderim Ben Yol Sıra
Giderim ben yol sıra yavlak uzanmış bir ağaç Böyle lâtif böyle şirin gönlüm aydur birkaç sır aç
Böyl’uzamak ne manâdır çünkü bu dünya fânîdir Bu fuzûllük nişânıdır gel beri miskinliğe geç
Böyle lâtif beziniben böyle şirîn düzünüben Gönül Hakk’a uzanuban dilek nedir neye muhtâç
Ağaç karır devrân döner kuş budağa birken konar Dahi sana kuş konmamış ne güvercin ne hod turaç
Bir gün sana zevâl ere yüce kaddin ine yere Budakların oda gire kaynaya kazan kıza saç
Er sırrıdır sırrın senin er yeridir yerin senin Ne yerdedir yerin senin sana sorarım ey ağaç
Yunus Emre sen bir nice eksikliğin yüz bin onca Kur’ağaca yol sorunca teferrüclen yoluna geç | |
|
| |
Nienna Admin
| Konu: Geri: Yunus Emre Şiirleri 04.03.10 14:17 | |
| Girdim Aşkın Denizine
Girdim aşkın denizine bahrılayın yüzer oldum Geştediben denizleri Hızır'layın gezer oldum
Cemalini gördüm düşte çok aradım yazda kışta Bulamadım dağda taşta denizleri süzer oldum
Sordum deniz malikine ırak değil salığına Girdim gönül sınığına gönülleri düzer oldum
Viran gönlüm eyledim şar bunculayın şar nerde var Haznesinden aldım gevher dükkan yüzün bozar oldum
Ben ol dükkan-dar kuluyum gevherler ile doluyum Dost bağının bülbülüyüm budaktan gül üzer oldum
Ol budakta biter iman iman bitse gider güman Dün gün isim budur heman nefsime bir Tatar oldum
Canım bu tene gireli nazarım yoktur altına Düştüm ayaklar altına topraklayın tozar oldum
Tenim toprak tozar yolca nefsim iltir beni önce Gördüm nefsin burcu yüce kazma aldım kazar oldum
Kaza kaza indim yere gördüm nefsin yüzü kara Hümeti yok Peygamber'e bentlerini bozar oldum
Bu nefs ile dünya fani bu dünyaya gelen hanı Aldattın ey dünya beni işlerinden bezer oldum
Yunus sordu girdi yola kamu gurbetleri bile Kendi ciğerim kanıyla vasf-ı halim yazar oldum | |
|
| |
Nienna Admin
| Konu: Geri: Yunus Emre Şiirleri 04.03.10 14:18 | |
| Göçtü Kervan
Ah nice bir uyursun uyanmaz mısın Göçtü kervan kaldık dağlar başında Çağrışı tellallar inanmaz mısın Göçtü kervan kaldık dağlar başında
Emr-i hac göçeli hayli zamandır Muhammed cümleye dindir imandır Delilsiz gidilmez yollar yamandır Göçtü kervan kaldık dağlar başında
Yunus sen bu dünyaya niye geldin Gece gündüz Hakkı zikretsin dilin Enbiyaya uğramaz ise yolun Göçtü kervan kaldık dağlar başında | |
|
| |
Nienna Admin
| Konu: Geri: Yunus Emre Şiirleri 04.03.10 14:19 | |
| Gözüm Seni Görmek İçin Elim Sana Ermek İçin
Gözüm seni görmek için elim sana ermek için Bu gün canım yolda kodum yarın seni bulmak için
Bu gün canım yolda koyam yarın ivazın veresin Arzeyleme uçmağını hiç arzum yok uçmak için
Benim uçmak neme gerek hergiz gönlüm ona bakmaz İşbu benim zarılığım değildürür bir bağ için
Uçmak uçmağım dediğin mü'minleri yeltediğin Vardır ola bir kaç huri arzum yoktur uçmak için
Bunda dahi verdin bize ol huriyi çift ü helal Ondan geçti arzum tamam arzum sana ermek için
Süfılere ver sen onu bana seni gerek seni Haşa ben terkedem seni şol bir evle çardak için
Yunus hasretdürür sana hasretini göster ona İzin zulüm değil ise dad eylegil istedi çün | |
|
| |
Nienna Admin
| Konu: Geri: Yunus Emre Şiirleri 04.03.10 14:19 | |
| Gözüm Yaşım Dinmez Benim
Deniz oldu birkaç kadeh, susalığım kanmaz benim İniltilerim kesilmez, gözüm yaşı dinmez benim
Gel varalım bizim ile, ki giresin bahçelere Daim öter bülbülleri, gülistanım solmaz benim
Bizim ilin bahçeleri, daim tazedir gülleri Ma’muredürür bostanım, ağyar gülüm üzmez benim
Mansur kadehin nice kez ma’şuka sundu elime Dört yanımda od vurdular, kimse halim bilmez benim
Yana yana kül oluban sen ma’şukanın yolunda Günde bin kez yanar isem dosttan yüzüm dönmez benim
Canım aşkın külüngüne Ferhat olup tuttum başım Daim dağları keserim Şirin’im hiç sormaz benim
Yunus eydür ey sultanım, aşkın ile yandı canım Ger kılar isen dermanım, artık canım ölmez benim | |
|
| |
Nienna Admin
| Konu: Geri: Yunus Emre Şiirleri 04.03.10 14:20 | |
| Hak Çalabım, Hak Çalabım
Hak çalabım hak çalabım Sencileyin yok çalabım Günahlıyım yarlığagıl Ey rahmeti çok çalabım
Ben eydürem kim ey gani Nedir bu derdin dermanı Zinhar esirgeme beni Aşk oduna yak çalabım
Gel kogil beni yanayım Baştan başa uşanayım O sevdiğin Muhammed’e Olayım çırak Çalabım
Ne yoksul-u baylardasın Ne köşk-ü saraylardasın Girdin miskinler gönlüne Edindin durak çalabım
Kullar senin sen kulların Günahları çok bunların Uçmağına sal bunları Binsinler Burak çalabım
Ne ilmim var ne taatim Ne gücüm var ne kuvvetim Meğer senin inayetin Kıla yüzüm ak çalabım
Yarlığagıl sen Yunus’u Bu günahlı kullar ile Eğer yarlığamaz isen Key katı firak çalabım | |
|
| |
Nienna Admin
| Konu: Geri: Yunus Emre Şiirleri 04.03.10 14:20 | |
| Her Kim Ki Dervişlik Bağışlana
Her kim ki dervişlik bağışlana Kalpı gide pak ola gümüşlene
Nefesinden misk ile anber tüte Budağından il-ü şar yemişlene
Yaprağı dertli içün derman ola Gölgesinde çok hayirlar işlene
Âşıkın gözyaşı hem göl ola Ayağından saz bitip kamışlana
Cümle şâir dost bahçesi bülbülü Yunus Emre arada dürraçlana | |
|
| |
Nienna Admin
| Konu: Geri: Yunus Emre Şiirleri 04.03.10 14:21 | |
| Hiçbir Kişi Bilmez Bizi Biz Ne İşin İçindeyiz
Hiçbir kişi bilmez bizi biz ne işin içindeyiz Ne hırsımız baydır bizim ne nefsimiz içindeyiz
Bir kimsenin devletine ta'nediben biz gülmeyiz Ne münkiriz alemlere ne Tersanın haçındayız
Biz bunun neliğin bildik dünyanın nesine kaldık Arzumuz nefs için değil dünya teferrücündeyiz
Yunus aydır her sultanım özge şahım vardır benim Ko dünya altın gümüşün ne bakur u tuncundayız | |
|
| |
Nienna Admin
| İlim İlim Bilmektir
İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendini bilmezsin Ya nice okumaktır
Okumaktan murat ne Kişi Hak'kı bilmektir Çün okudun bilmezsin Ha bir kuru emektir
Okudum bildim deme Çok taat kıldım deme Eğer Hak bilmez isen Abes yere yelmektir
Dört kitabın ma'nisi Bellidir bir elifte Sen elifi bilmezsin Bu nice okumaktır
Yiğirmi dokuz hece Okursun uçtan uca Sen elif dersin hoca Ma'nisi ne demektir
Yunus Emre der hoca Gerekse bin var hacca Hepisinden iyice Bir gönüle girmektir | |
|
| |
Nienna Admin
| İster İdim Allah'ı
İster idim Allah'ı buldum ise ne oldu Ağlar idim dün ü gün güldüm ise ne oldu
Erenler meydanında yuvarlanır top idim Padişah çevganında kaldım ise ne oldu
Erenler sohbetinde deste kızıl gül idim Açıldım ele geldim soldum ise ne oldu
Âlimler ulemalar medresede buldusa Ben harabat içinde buldum ise ne oldu
İşit Yunus'u işit yine deli oldu hoş Erenler manisine daldım ise ne oldu | |
|
| |
Nienna Admin
| İşitin Ey Yarenler Aşk Bir Güneşe Benzer
İşitin ey yarenler aşk bir güneşe benzer Aşkı olmayan kişi misali taşa benzer
Taş gönülde ne biter dilinde ağu tüter Nice yumşak söylese sözü savaşa benzer
Aşkı var gönlü yanar yumuşanır muma döner Taş gönüller kararmış sarp kah kışa benzer
Ol sultan kapısında hazreti tapısında Aşıkların yıldızı her dem çavuşa benzer
Geç Yunus endişeden gerekse bu pişeden Ere aşk gerek evvel ondan dervişe benzer | |
|
| |
Nienna Admin
| Konu: Geri: Yunus Emre Şiirleri 04.03.10 14:22 | |
| Niçin Ağlarsın Hey Bülbül
Sen burda garip mi geldin Niçin ağlarsın bülbül hey Yorulup iz mi yanıldın Niçin ağlarsın bülbül hey
Karlı dağlardan mı aştın Derin ırmaklar mı geçtin Yârinden ayrı mı düştün Niçin ağlarsın bülbül hey
Hey, ne yavuz inilersin Benim derdim yenilersin Dostu görmek mi dilersin Niçin ağlarsın bülbül hey
Kal’alı şehir mi yıkıldı Ya nam-u arın mı kaldı Gurbette yârin mi kaldı Niçin ağlarsın bülbül hey
Gulistanlarda yaylarsın Taze gülleri yıylarsın Yavlak zârılık eylersin Niçin ağlarsın bülbül hey
Uykudan gözüm uyandı Uyandı kana boyandı Yandı şol yüreğim yandı Niçin ağlarsın bülbül hey
N’oldu şu Yunus’a n’oldu Aşkın deryasına daldı Yine baharistan oldu Niçin ağlarsın bülbül hey | |
|
| |
Nienna Admin
| Konu: Geri: Yunus Emre Şiirleri 04.03.10 14:23 | |
| Ol Dost Bize Gelmez İse Ben Dosta Geri Varayın
Ol dost bize gelmez ise ben dosta geri varayın Çekeyim cevr ü cefayı dost yüzün görüvereyin
Sermaye bir avuç toprak onu dahı aldı bu aşk Ne sermaye var ne dükkan pazara neye varayın
Kurulmuştur dost dükkanı dost içine girmiş gezer Günahım çok gönlüm sızar ben dosta çok yalvarayın
Gönlüm aydır dost benimdir gözüm aydır dost benimdir Gönlüm aydır göze sabret bir dem haberin sorayın
Hak nazar kıldığı cana bir göz ile bakmak gerek Onu kim nazar kıla ben onu nice yereyin
Taptuk'un aydır Yunus'a bu aşk Hakk'a erse gerek Kamulardan ol yücedir ben ona nice varayın | |
|
| |
Nienna Admin
| Sabahın Sinleye Vardım
Sabahın sinleye vardım gördüm cümle ölmüş yatar Her biri bi çare olmuş ömrün yayı varmış yatar
Vardım bunların katına baktım ecel heybetine Nice yiğit muradına eremeyiben ölmüş yatar
Yemiş kurt kuş bunu keler nicelerin bağrın deler Şol ufacık na-resteler gül gibice solmuş yatar
Tuzağa düşmüş tenleri hakka ulaşmış canları Görmezmisin sen bunları sıra bize gelmiş yatar
Esilmiş inci dişleri dökülmüş sarı saçları Hepsinin bitmiş işleri emr-ü nemde ermiş yatar
Elleridir kınalı hep karavaşları şeker-leb Kargı gibi uzun boylu gül yüzlü güzeller yatar
El bağlamıştır çoğusu hep Allah'tandır umusu Taze kızdır kimisi alınmadan çoklar yatar
Gitmiş gözünün karası hiç işi yoktur durası Kefen bezinin paresi sönüğe sarılmış yatar
Yunus gerçek aşık isen mülke suret bezeme gil Mülke suret bezeyenler kara toprak olmuş yatar | |
|
| |
Nienna Admin
| Selam Olsun
Bu dünyadan gider olduk Kalanlara selam olsun Bizim için hayır dua Kılanlara selam olsun
Sala verin kastımıza Gider olduk dostumuza Namaz için üstümüze Duranlara selam olsun
Ecel büke belimizi Söyletmiye dilimizi Hasta iken halimizi Soranlara selam olsun
Eceli gelenler gider Hepsi gelmez yola gider Bizim halimizden haber Soranlara selam olsun
Tenim ortaya açıla Yakasız gömlek biçile Bizi bir asan vechile Duyanlara selam olsun
Derviş Yunus söyler sözün Yaş doludur iki gözün Bilmeyen ne bilsin bizi Bilenlere selam olsun | |
|
| |
Nienna Admin
| Konu: Geri: Yunus Emre Şiirleri 04.03.10 14:24 | |
| Sensin Benim Canım Canı Sensiz Kararım Yokdurur
Sensin benim canım canı sensiz kararım yokdurur Uçmakta sen olmaz isen vallah nazarım yokdurur
Baksam seni görür gözüm söyler isem sensin sözüm Seni gözetmekten gayri yeğrek şikarım yokdurur
Çünkü ben beni unutmuşum şöyle ki sana gitmişim Ne kalde ne halde isem bir dem kararım yokdurur
Eğer beni Circis'leyin yetmiş kez öldürür isen Dönem geri sana varam zira ki arım yokdurur
Yunus dahi aşık sana gösterir didarın ona Yarim daha sensin benim ayrık nigarım yokdurur | |
|
| |
Nienna Admin
| Konu: Geri: Yunus Emre Şiirleri 04.03.10 14:24 | |
| Severim Ben Seni Candan Içeri
Severim ben seni candan içeri Yolum vardir bu erkandan içeri
Beni bende deme bende degilim Bir ben vardir bende benden içeri
Nereye bakar isem dopdolusun Seni nere koyam benden içeri
O bir dilberdurur yoktur nişani Nişan olur mu nişandan içeri
Beni sorma bana bende degilim Suretim boş yürür dondan içeri
Beni benden alana ermez elim Kadem kim basa sultandan içeri
Tecelliden nasib erdi kimine Kiminin maksûdu bundan içeri
Kime didar gününden şu'le degse Onun şu'lesi var günden içeri
Senin aşkin beni benden aliptir Ne şirin dert bu dermandan içeri
Şeriat, tarikat yoldur varana Hakikat, marifet andan içeri
Süleyman kuş dilin bilir dediler Süleyman var Süleyman'dan içeri
Unuttum din diyânet kaldi bende Bu ne mezhebdürür dinden içeri
Dinin terkedenin küfürdür işi Bu ne küfürdür imandan içeri
Geçer iken Yunus şeş oldu dosta Ki kaldi kapida andan içeri | |
|
| |
Nienna Admin
| Konu: Geri: Yunus Emre Şiirleri 04.03.10 14:25 | |
| Şol Cennetin Irmakları
Şol Cennetin ırmakları Akar Allah deyu deyu Çıkmış İslam bülbülleri Öter Allah deyu deyu
Salınır Tûba dalları Kur'an okur hem dilleri Cennet bağının gülleri Kokar Allah deyu deyu
Kimi yiyip kimi içer Hep melekler rahmet saçar İdris nebi hulle biçer Diker Allah deyu deyu
Altındandır direkleri Gümüştendir yaprakları Uzandıkça budakları Biter Allah deyu deyu
Aydan arıdır yüzleri Misk-ü amberdir sözleri Cennet'te huri kızları Gezer Allah deyu deyu
Hakka aşık olan kişi Akar gözlerinin yaşı Pür nur olur içi dışı Söyler Allah deyu deyu
Ne dilersen Hak'tan dile Kılavuzla gir bu yola Bülbül aşık olmuş güle Öter Allah deyu deyu
Açıldı gökler kapısı Rahmetle dolu hepisi Sekiz Cennet'in kapısı Açar Allah deyu deyu
Rıdvan-dürür kapı açan İdris-dürür hulle biçen Kevser şarabını içen Kanar Allah deyu deyu
Miskin Yunus var dostuna Koma bu günü yarına Yarın Hakk'ın divanına Varam Allah deyu deyu | |
|
| |
Nienna Admin
| Konu: Geri: Yunus Emre Şiirleri 04.03.10 14:25 | |
| Taştın Yine Deli Gönül
Taştın yine deli gönül Sular gibi çağlar mısın? Aktın yine kanlı yaşım Yollarımı bağlar mısın
Nidem elim ermez yâre Bulunmaz derdime çâre Oldum ilimden avâre Beni burda eğler misin
Yavu kıldım ben yoldaşı Unulmaz bağrımın yaşı Gözlerimin kanlı yaşı Irmak olup çağlar mısın
Ben toprak oldum yoluna Sen aşurı gözetirsin Şu karşıma göğüs geren Taş bağırlı dağlar mısın
Harami gibi yoluma Arkurı inen karlı dağ Ben yârimden ayrı düştüm Sen yolumu bağlar mısın Karlı dağların başında Salkım salkım olan bulut Saçın çözüp benim gibi Yaşın yaşın ağlar mısın Esridi Yunus'un canı Yoldaşım illerim kanı Yunus düşte gördü seni Sayru mısın sağlar mısın | |
|
| |
Nienna Admin
| Konu: Geri: Yunus Emre Şiirleri 04.03.10 14:26 | |
| Yalancı Dünyaya
Yalancı dünyaya konup göçenler Ne söylerler ne bir haber verirler Üzerinde türlü türlü otlar bitenler Ne söylerler ne bir haber verirler
Kimisinin üstünde biter otlar Kimisinin başında sıra serviler Kimi mâsum kimi güzel yiğitler Ne söylerler ne bir haber verirler
Toprağa gark olmuş nazik tenleri Söylemeden kalmış tatlı dilleri Gelin duadan unutmadan bunları Ne söylerler ne bir haber verirler
Yunus der ki gör takdirin işleri Dökülmüştür kirpikleri kaşları Başları ucunda hece taşları Ne söylerler ne bir haber verirler. | |
|
| |
Nienna Admin
| Yar Yüreğim Yar Gör Ki Neler Var
Yar yüreğim yar gör ki neler var Bu halk içinde bize güler var
Ko gülen gülsün Hak bizim olsun Gafil ne bilsin Hakk'ı sever var
Bu yol uzaktır menzili çoktur Geçidi yoktur derin sular var
Girdik bu yola aşk ile bile Gurbetlik ile bizi salar var
Her kim merdane gelsin meydana Kalmasın cane kimde hüner var
Yunus sen bunda meydan isteme Meydan içinde merdaneler var | |
|
| |
Nienna Admin
| Yine Geldi Aşk Elçisi Yine Doldu Meydanımız
Yine geldi aşk elçisi yine doldu meydanımız Yine teferrüc-gah sağlı sollu dört yanımız
Yine mahfiller düzüldü yine badyalar kuruldu Yine kadehler sunuldu esrik oldu bu canımız
Ev içi aşk ile doldu ulu kişi aşık oldu Canlarımız hayran oldu aşk tahtına binenimiz
Bir nicemiz Leyli oldu bir nicemiz Mecnun oldu Bir nicemiz Ferhad oldu aşktan haber duyanımız
Meydanımız meydan oldu canlarımız hayran oldu Her dem arş seyran-gah oldu hazret oldu revanımız
Düşmüş idik ol kaldırdı birliğin bize bildirdi İçimize aşk doldurdu dürüst oldu imanımız
Sorar isen aşk nerdedir nerde istersen ordadır Hem gönülde hem candadır hiç kalmadı günahımız
Yunus aşkın vasfın söyler gerçeklere haber eyler Mahrumların canı göyner aşker'oldu pinhanımız | |
|
| |
| Yunus Emre Şiirleri | |
|